Staalbandcoaten

Het coaten van staalband heeft verschillende toepassingen. De drie belangrijkste galvanische toepassingen zijn zink (EGL), tin (ETL) en chroom (ECL).

Verzinken (EGL) wordt voornamelijk gebruikt in de automobielindustrie. Een veel gebruikte term voor verzinken is galvaniseren; dit is echter niet terecht. Galvaniseren is de algemene term, verzinken is slechts een onderdeel van het galvaniseren, dat naast zink, ook bv. nikkel, tin, chroom of zelfs zilver en goud kan zijn.

Vertinnen en verchromen worden gebruikt in de voedselindustrie (blik) en in de verpakkingsindustrie. Voor deze toepassingen worden zuurstof producerende anodes gebruikt, welke elk voorzien zijn van een specifiek daarvoor ontworpen Iridium Tantaal Mengoxide coating.

  EGL - zink

  Zink wordt gebruikt voor het verzinken van vele voorwerpen, om een coating te krijgen die goed bestand is tegen corrosie.

  Er zijn verschillende methodes van verzinken; elektrolytisch verzinken en thermisch verzinken. Zowel het proces als het resultaat verschillen van elkaar. De processen hebben beide hun voor- en nadelen.

  Elektrolytisch verzinken

  Het eerste belangrijke proces voor Zink is elektrolytisch verzinken, EGL. Hierbij is de zinklaag veel dunner dan bij thermisch verzinken, waardoor bijvoorbeeld het nabewerken van schroefdraad niet noodzakelijk is.

  De voornaamste toepassing is het verzinken van staalband, met name voor de automobiel industrie. Door het elektrochemische proces ontstaat een goede hechting.

  Voor dit proces worden veelal Titaan anodes gebruikt, met Titaan als basismateriaal. Deze Titaan anodes worden voorzien van een MEMOX MMO-coating.

  Thermisch verzinken

  Het volgende proces is niet elektrolytisch en wordt in de volksmond dompel-verzinken of thermisch verzinken genoemd. Hierbij is de zinklaag behoorlijk dikker en daardoor zijn nabewerkingen vaak nodig. Bovendien bestaat er een grotere kans op vervorming.

  Staalband wordt thermisch verzinkt, omdat dit proces goedkoper is dan elektrolytisch verzinken. De band wordt door een opgelost zinkbad getrokken en het Zink slaat op de staalband neer. Dit verzinkt materiaal wordt o.a. gebruikt voor de witgoed industrie.

  Bij andere toepassingen worden producten in een groot bad gedompeld en slaat het Zink neer op het totale product, ook aan de binnenkant. Nadeel hiervan is dat de laagdikte niet geheel uniform verdeeld is.

  Bij dit proces wordt Zink buiten het procesbad in oplossing gebracht en door het procesbad rondgepompt en op specificatie gehouden.

  MEMOX MMO-anodes voor staalband coaten

  MEMOX MMO-anodes voor het coaten van staalband zijn zuurstof producerende anodes welke voorzien zijn van een specifiek ontworpen Iridium Tantaal Mengoxide coating. De anodes worden veel gebruikt in combinatie met vaak complexe stroomvoeringen. 

  ME-Metals & Technologies BV geeft advies over, produceert en levert MEMOX MMO-anodes voor EGL installaties met de bijpassende hoge eisen aan onder meer de werkomstandigheden en het langdurige gebruik.

  Wij ontwerpen en produceren ook de anode constructies, om een goede stroomvoering te garanderen.

  Op basis van onze jarenlange ervaringen, geven wij u graag advies!

  ETL - tin

  Vertinnen wordt voornamelijk toegepast in de voedselindustrie. Het vertinnen gebeurt voornamelijk op staalband in een zogenaamde Electro Tinning Line (ETL). Deze massieve installaties worden gebruikt om een stalen band te vertinnen, die wordt gebruikt voor de productie van drank-, voedsel- en spuitbussen. ME-Metals & Technologies BV kan MEMOX MMO-anodes leveren voor de twee belangrijkste procestypes van vertinnen, namelijk fenolsulfonzuur (PSA) of methaansulfonzuur (MSA).

   

  ECL - chroom

  Verchromen is een relatief nieuw proces in vergelijking met vertinnen en verzinken van staalband. Het is een concurrerend proces geworden voor het vertinnen in de conservenindustrie. Het ECL – proces staat ook bekend als TFS (Tin Free Steel) of ECCS (Electrolytic Chromium Coated Steel).

  Naast de MEMOX MMO-anodes heeft ME-Metals & Technologies BV ook de essentiële randapparatuur in het programma, zoals onder andere het leveren van stroomvoeringen, connectoren en Titaan bevestigingsmiddelen; bouten, moeren, ringen & draadstangen.